CLT (cross laminated timber)

Cross Laminated Timber hout, sterk en stabiel

Het bouwen met CLT massief hout is aan een grote opmars bezig en vormt een alternatief voor houtskeletbouw. 

CLT of Cross Laminated Timber zijn houten lamellen uit vurenhout die kruislings worden verlijmd. Hierdoor werkt het hout veel minder en ontstaat er een stabiel en sterk constructief product. Vervolgens worden deze prefab elementen ingezet om massieve houtbouw constructies op te trekken. Hoofdzakelijk wordt Cross Laminated Timber verwerkt tot vloer- en wandplaten. Afhankelijk van de belasting zijn de panelen verkrijgbaar in verschillende diktes. Verlijming vindt plaats middels een milieuvriendelijke lijm. Vandaar dat Cross Laminated Timber vele mogelijkheden biedt voor concept, stijl en architectuur. Want het is probleemloos te combineren met andere materialen. CLT panelen kun je gebruiken voor binnen- en buitenwanden, vloeren en daken.

Wanneer kies je voor CLT?

Cross Laminated Timber is geschikt als dragende constructie. Bijvoorbeeld voor grote overspanningen. Hoge kwaliteit CLT platen kunnen prima in het zicht blijven, eventueel met een likje natuurlijke verf. Door prefab levering kun je snel en efficiënt bouwen. Hoewel het ook moeilijker is om op de bouw nog aanpassingen te doen. Voordat er kan worden geproduceerd moeten leidingen en stroompunten bekend te zijn.

Er worden steeds meer houtbouw technieken ontwikkeld voor verschillende toepassingen. Intussen zijn we zover dat hout een rechtstreekse concurrent is geworden van staal en beton voor vrijwel alle typen bouwprojecten.

Lees ook: de voordelen van bouwen met hout.

CLT, cross laminated Timber, QYUUBS

QYUUBS & CLT houtbouw

QYUUBS heeft veel ervaring met projecten waarin Cross Laminated Timber wordt toegepast. Bijvoorbeeld bij het project Petersburg in Schaarsbergen. Daarom weten we veel over de mogelijkheden. Bent u zich aan het oriënteren op een project en wilt u meer weten over de voordelen van CLT houtbouw? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij delen graag onze kennis met u.